.

Μάθε πώς να διατηρείς σωστά τα φάρμακα του σπιτιού

Συνεργάστηκε ο δρ. Νίκος Ξυνός, φαρμακοποιός, κοσμητολόγος, MSc, PhD.  Ποιο είναι το καλύτερο σημείο να βάζω τα φάρμακα; Η ζέστη, ο ...


Συνεργάστηκε ο δρ. Νίκος Ξυνός, φαρμακοποιός, κοσμητολόγος, MSc, PhD. 

Ποιο είναι το καλύτερο σημείο να βάζω τα φάρμακα;

Η ζέστη, ο αέρας, το φως και η υγρασία μπορεί να αλλοιώσουν τα φάρμακα. Απόφυγε, επομένως, το πιο διαδεδομένο μέρος για τη φύλαξή τους, το ντουλαπάκι του μπάνιου. Η ζέστη και η υγρασία από τo ντους είναι υψηλότερες από κάθε άλλο σημείο του σπιτιού και μπορεί να επηρεάσει τη δραστικότητά τους πριν από την ημερομηνία λήξης τους.

Για τον ίδιο λόγο απόφυγε και την κουζίνα. Προτίμησε ένα δροσερό, ξηρό σημείο, όπως η συρταριέρα στο δωμάτιό σου ή ένα κουτί αποθήκευσης στην ντουλάπα.

Σε ποια θερμοκρασία διατηρούνται;

Αυτό αναγράφεται με σαφήνεια στο χαρτί με τις οδηγίες χρήσης και τη σύσταση του φαρμάκου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να ξεπερνά τους 25°C: Αν αυτό συμβεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα (μία-δύο μέρες), δεν πειράζει. Όμως, για περισσότερο, η διάρκεια του φαρμάκου θα μειωθεί σημαντικά. Τα φάρμακα που επηρεάζονται πιο πολύ είναι αυτά για το θυρεοειδή, τα αντισυλληπτικά και γενικά όσα έχουν ορμόνες. Υψηλό κίνδυνο αλλοίωσης έχουν και τα τεστ (εγκυμοσύνης, ωορρηξίας, γλυκόζης).

Πώς να μεταφέρω τα φάρμακα στο ταξίδι;

Με το αυτοκίνητο, απόφυγε τη βαλίτσα. Καλύτερα να τα έχεις στη θέση σου και όχι στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, ώστε, αν κάνει ζέστη, να ανάψεις το κλιματιστικό. Eναλλακτικά, βάλ’ τα σε συσκευασία που διατηρεί τη θερμοκρασία. Αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο, έχε τα στη χειραποσκευή. Aν θέλεις να τα τοποθετήσεις στη βαλίτσα, προτίμησέ τα σε στέρεη μορφή, χάπια ή κάψουλες. Εάν έχεις διαβήτη, ζήτησε από το γιατρό μια επιστολή που να πιστοποιεί το πρόβλημα υγείας και να αναφέρει όσα χρειάζεσαι. Επιτρέπεται να μεταφέρεις τα φάρμακα, το μετρητή γλυκόζης αίματος και την πένα για την ινσουλίνη μέσα στο αεροπλάνο.

Αλλοιώνονται με το κρύο;

Ναι, αν είναι υπερβολικό. Ακόμα και τα φάρμακα που συνήθως διατηρούνται στο ψυγείο, όπως η ινσουλίνη και κάποια κολλύρια, δεν πρέπει να παγώσουν, ούτε να είναι για μεγάλο διάστημα κάτω από τους 2°C, γιατί χάνουν τελείως τη δραστικότητά τους. Το ιδανικό σημείο στο ψυγείο είναι στο ψηλότερο ράφι ή στην πόρτα, γιατί στο χαμηλότερο δημιουργούνται κρύσταλλοι.

Να θυμάσαι: 

Τα σιρόπια διατηρούνται στο ψυγείο 3 μήνες μετά το άνοιγμά τους και τα αντιβιοτικά ή κολλύρια για 1 μήνα. Αν πρέπει να πάρω τη μισή δόση από χάπι, πώς διατηρώ το άλλο μισό; Μπορείς να το τυλίξεις σε αλουμινόχαρτο και να το βάλεις στη συσκευασία του. Μπορείς να το καταναλώσεις μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, αλλιώς το πετάς.

Τι θα συμβεί αν πάρω ένα φάρμακο που έχει αλλοιωθεί;

Όταν τα φάρμακα διατηρούνται σωστά, είναι δύσκολο να χαλάσουν και να προκαλέσουν πρόβλημα. Μπορεί να μειωθεί η δραστικότητά τους και αυτό εξαρτάται από το διάστημα που έχει περάσει. Σε κάθε περίπτωση, μη χρησιμοποιείς φάρμακο που έχει αλλοιωθεί, αν έχει αλλάξει χρώμα, υφή ή μυρωδιά, ακόμα κι αν δεν έχει λήξει ή χάπια που φαίνονται χαλασμένα (σπασμένα κ.ά.)

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ:

1 Διατήρησε πάντα τα φάρμακα στην αρχική τους συσκευασία.
2 Φύλα τα πάντα σε σημείο που τα παιδιά να μην μπορούν να τα δουν και να τα πιάσουν.
3 Πήγαινε τυχόν φάρμακα που έχουν λήξει στο φαρμακοποιό της γειτονιάς σου για να τα αποσύρει με τον κατάλληλο τρόπο.

  Shape.gr

Related

Yγεία 2590737529306788823

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Διαφημισεις

Περιγραφή1

aaaaa

aaaaa

aaaaa

aaaaa

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Hellas
Google Translate
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch
Αρχική

Δημοφιλεις αναρτησεις

CommentsΟλα τα κείμενα που διαβάζετε, δημοσιεύονται και στα social media

item