.

Νευρώνες του εγκεφάλου: Όσα δεν γνωρίζεις γι' αυτούς και για το ρόλο τους

Τι είναι οι νευρώνες   Οι νευρώνες είναι στην ουσία τα κύτταρα του νευρικού μας συστήματος. Κάθε νευρώνας περιλαμβάνει έναν πυρήνα και...


Τι είναι οι νευρώνες 

Οι νευρώνες είναι στην ουσία τα κύτταρα του νευρικού μας συστήματος. Κάθε νευρώνας περιλαμβάνει έναν πυρήνα και πλοκάμια που ονομάζονται δενδρίτες. Αυτά είναι υπεύθυνα για την ανταλλαγή σημάτων και μηνυμάτων ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο υπόλοιπο σώμα. Χωρίς τους νευρώνες, ουσιαστικά δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ο εγκέφαλος ή το σώμα μας.

Τα 3 βασικά είδη των νευρώνων 

Αισθητηριακοί - αισθητήριοι
Συνδετικοί
Κινητικοί

Με γεια τους νευρώνες 

Οι νευρώνες στον εγκέφαλό μας αναγεννιούνται και πεθαίνουν. Μέχρι τα 50 μας χρόνια θα έχουμε χάσει τους νευρώνες με τους οποίους έχουμε γεννηθεί και θα είναι όλοι τους καινούριοι! Η μνήμη, τα βασικά αντανακλαστικά, οι αφηρημένες σκέψεις και τα συναισθήματα, όλα σχετίζονται με το νευρωνικό δίκτυο στο σώμα μας.

Ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου 

Είναι το σημείο στον ενήλικο εγκέφαλο όπου μπορούν να δημιουργηθούν νέες νευρικές συνδέσεις.

Τι σημαίνει νευρογένεση 

Είναι η δημιουργία νέων νευρώνων στον εγκέφαλο. Πολύ σπουδαία διαδικασία! Η συνεχής μάθηση και το σεξ αυξάνουν τη νευρογένεση. Αρκεί το δεύτερο να μην είναιτόσο που να επηρεάζει την ποσότητα του ύπνου σου, λένε οι ειδικοί!

Νευρώνες και κατάθλιψη 

Ένας νέος συσχετισμός που εξετάζει η νευροεπιστήμη είναι ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη χαμηλή δημιουργία νέων νευρώνων. Βρέθηκε πως η χορήγηση αντικαταθλιπτικών σε ανθρώπους δε βελτιώνει μόνο τη διάθεση, αλλά αυξάνει και την παραγωγή νέων νευρώνων.

Η καλύτερη άσκηση για τους νευρώνες 

Κάνε κάθε μέρα κάτι παλιό με καινούριο τρόπο. Άλλαξε διαδρομή, φάε με το άλλο σου χέρι, εκτέλεσε ένα διαφορετικό πρόγραμμα γυμναστικής.

700 

Τόσοι είναι οι νέοι νευρώνες που παράγει κάθε μέρα ο εγκέφαλός μας μέσα στον ιππόκαμπο.

Με πληροφορίες από ομιλία σε συνέδριο TEDX της δρος Sandrine Thuret, PhD, ερευνήτριας και λέκτορα στο Ερευνητικό Κέντρο Neural Stem Cell Research, Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

www.shape.gr

Related

Break New 7873401939311491466

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Διαφημισεις

Περιγραφή1

aaaaa

aaaaa

aaaaa

aaaaa

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Hellas
Google Translate
ArabicBlogger Tips And Tricks|Latest Tips For BloggersFree BacklinksBlogger Tips And Tricks Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch
Αρχική

Δημοφιλεις αναρτησεις

CommentsΟλα τα κείμενα που διαβάζετε, δημοσιεύονται και στα social media

item